<u>b</u>SUTURING

BASIC LAPAROSCOPIC SUTURING

02ND - 04TH APRIL, 2018



UNIDADE RIO DE JANEIRO

CHAIRMAN

Claudio LOTTENBERG

President United Health Group Brazil

PRESIDENT

Jacques Marescaux

President, IRCAD University of Strasbourg, France

COURSE **D**IRECTOR

Croider Lacerda Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

CIENTIFIC DIRECTOR

Armando Melani Americas Medical City

Rio de Janeiro, Brazil

Course Director

Paulo Bertulucci Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

OBJECTIVES

Perform basic practical and theoretical training of laparoscopic suture for beginner and experienced surgeons who perform or intend to perform laparoscopic surgery.

EDUCATIONAL METHODS

> Interactive theoretical and video sessions between faculty and course participants

FACULTY & TRAINER

- Daniela Balbino
- Douglas Furtado
- Dyego Benevenuto
- Fábio Madureira
- Gastão José

- José Ciongoli
- Leonardo de Castro
- Leonardo Ferraz
- Paulo Jiguiriça
- Roberto Marcellus



FIRST DAY – 02nd April, 2018

07:45 – 08:00 (15 minutes) 08:00 – 08:10 (10 minutes)

Registration Welcome to participants – Introduction of faculty members

Theoretical Session

Chairmen: Fábio Madureira, Paulo Jiquiriça, Gastão José and José Ciongoli

08:10 – 08:30 (20 minutes)	1- History and Equipment needed for suture (needle-holder, needle-guard, trocars) VLP	Croider Lacerda
08:30 - 08:35 (5 minutes)	Discussion	
08:35 – 08:55 (20 minutes)	2- Selection of yarns and needles for VLP suture	Daulo liquirica
08:55 – 09:00 (5 minutes)	Discussion	Paulo Jiquiriça
09:00 – 09:20 (20 minutes)	3- Ergonomics for VLP suture	Fábio Madureira
09:20 – 09:25 (5 minutes)	Discussion	FUDIO MUUUTEITU
09:25 – 09:55 (30 minutes)	4- Camera men techniques in VLP suture	Croider Lacerda
09:55 – 10:05 (10 minutes)	Discussion	Croider Lacerda
1	0:05 – 10:25 (20 minutes) Coffee Break	
10:25 - 10:45 (20 minutes)	5- Introduction, Loading the needle	
	and with drawal of the needle from the VLP	Dyego Benevenuto
	cavity	Dyeyo benevenuto
10:45 – 10:55 (10 minutes)	Discussion	
10:55 – 11:15 (20 minutes)	6- Geometry of intra-corporeal suture VLP	Paulo Bertulucci
11:15 – 11:25 (10 minutes)	Discussion	Ράμιο Βειταίατει
11:25 – 11:45 (20 minutes)	7- Basic structure of the surgical knot	Dobarto Marcollus
11:45 – 11:55 (10 minutes)	Discussion	Roberto Marcellus
	12:00 – 13:00 (1 hour) Lunch	

13:00 – 17:30 Experimental Laboratory – Blackbox - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and José Ciongoli

13:00 – 13:20 (20 minutes)	<i>Exercise 1</i> – Cognition 1 Camera Man: Navigation
13:20 – 13:30 (10 minutes)	*Small class* Review, tactics and tricks: Ergonomics and first assistants ("Camera Man") with Dr. Paulo Bertulucci – in the Laboratory
13:30 – 13:50 (20 minutes)	Exercise 2 - Cognition 2 Passing of the needle through the Hooks Circuit
13:50 – 14:00 (10 minutes)	*Small class* Review: Equipment for suture (needle holders, Grasper, Dissector, needles) with Team Storz (Dandara) & Dr. Paulo Bertulucci
14:00 – 14:20 (20 minutes)	Exercise 3 – Cognition 3
	Passage of the needle and thread in the circuit of hooks
14:20 – 14:30 (10 minutes)	*Small class* Review: Surgical thread, with Team Medtronic (Ana Paula Lima, Felipe Dias and Thiago Tavares) - in the Laboratory
14:30 – 15:00 (30 minutes)	Exercise 4 - Needle Loading \rightarrow Dancing needle technique, "pulling hair", rotation technique, tissue help and adjust with thread
15:00 – 15:10 (10 minutes)	*Small class* Review, tactics and tricks: Trocar needle insertion, Loading the needle and transfixation through tissue with Dr. Dyego Benevenuto – in the Laboratory
15:10 – 15:30 (20 minutes)	Coffee Break
15:30 – 15:50 (20 minutes)	Exercise 5.1 – First Step (Transfixation of the needle by the synthetic tissue)
15:50 – 16:10 (20 minutes)	Exercise 5.2 – Second Step (Double Transfixation)



16:10 – 16:30 (20 minutes)	Exercise 5.3 – Third Step (Clockwise and counterclockwise)	
16:30 – 16:40 (10 minutes)	*Small class* Review, tactics and tricks: Transfixation of the needle by	
	the synthetic tissue, with Dr. Dyego Benevenuto – at the Laboratory	
16:40 – 17:00 (20 minutes)	Exercise 5.4 – Fourth step (##Challenge ## Parallel Transfixation)	
17:00 – 17:30 (30 minutes)	Exercise 5.5 – Forehand and Backhand	
17:30	End of the Session	

SECOND DAY – 03rd April, 2018

08:00 – 08:10 (10 minutes) Welcome Theoretical Session

Chairmen: Paulo Jiquiriça, Daniela Balbino, Roberto Marcellus and Leonardo Ferraz

08:10 – 08:30 (20 minutes)	6- The suturing in laparoscopy: Knots Classification and suturing Techniques	José Ciongoli
08:30 – 08:35 (5 minutes)	Discussion	
08:35 – 08:50 (15 minutes)	7- Intracorporeal Knot Tying (Gladiator	
	technique and Smile technique)	Croider Lacerda
08:50 – 08:55 (5 minutes)	Discussion	
08:55 - 09:10 (15 minutes)	8- Intracorporeal Knot Tying Szabo technique	
	(C– Loop)	Paulo Bertulucci
09:10 – 09:15 (5 minutes)	Discussion	
09:15 – 09:30 (15 minutes)	9- Intracorporeal Knot Tying (D - Loop)	Duaga Panavanuta
09:30 – 09:35 (5 minutes)	Discussion	Dyego Benevenuto
09:35 – 09:50 (15 minutes)	9- Common mistakes made in intracorporeal	
	suturing	Paulo Bertulucci
09:50 – 09:55 (5 minutes)	Discussion	
	10:00 – 10:20 (20 minutes) Coffee Break	

10:30 a 12:30 Experimental Laboratory – Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto

10:30 – 11:30 (1 hour)	Exercise 6: Intracorporeal Knot Tying (Gladiator technique and Gladiator's Smile)	
11:30 – 11:45 (15 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal Gladiator and Smile techniques with Dr. <i>Croider Lacerda in the laboratory (Training Box)</i>	
11:45 – 12:30 (45 minutes)	Exercise 6: Intracorporeal Knot Tying (Gladiator technique and Gladiator's Smile)	
	13:00 – 14:00 (1 hour) Lunch	



13:30 – 15:30 Experimental Laboratory - Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto

13:30 – 14:30 (1 Hour)	Exercise 7: Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile)	
14:30 – 14:45 (15 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal D-	
	Loop with Dr. Paulo Bertulucci – In the Laboratory (Training Box)	
14:45 – 15:30 (45 minutes)	Exercise 7: Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile)	
	15:30 – 15:50 (20 minutes) Coffee Break	

15:50 – 17:30 Experimental Laboratory - Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto

15:50 – 16:40 (50 minutes)	Exercise 8: Intracorporeal Knot Tying (C – Loop formation and Smile)
16:40 – 16:50 (10 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal C-Loop
	techniques with Dr. Dyego Benevenuto - In the Laboratory (Training box)
16:50 – 17:30 (40 minutes)	Exercise 8: Intracorporeal Knot Tying (C – Loop formation and Smile)
	17:30 End of the Session

THIRD DAY – 04th April, 2018

08:00 – 08:10 (10 minutes) Welcome

Chairmen: Fábio Madureira, Douglas Furtado, Paulo Jiquiriça and Gastão José

08:10 – 08:25 (15 minutes)	10- Continuous Suturing	Leonardo de Castro
08:25 – 08:30 (5 minutes)	Discussion	
08:30 – 08:45 (15 minutes)	11- Suturing at difficult angles	Duaga Banayanuta
08:45 – 08:50 (5 minutes)	Discussion	Dyego Benevenuto
08:50 – 09:05 (15 minutes)	12- Complication in laparoscopic suturing	locá Ciongoli
09:05 – 09:10 (5 minutes)	Discussion	José Ciongoli
09:20 – 09:30 (10 minutes)	13- Extracorporeal Knot Tying	Fábio Madureira
09:35 – 09:40 (5 minutes)	Discussion	
C	9:40 – 10:00 (20 minutes) Coffee Break	

10:00 - 12:30 Experimental Laboratory - Blackbox - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto

		Exercises of continuous suturing
10:00 -	· 10:20 (20 minutes)	Exercise 9.1 – Traction and grip
10:20 -	· 10:30 (10 minutes)	Exercise 9.2 – Schimieden's or Bell's continuous suturing
10:30 -	· 10:40 (10 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal
		continuous suturing with Leonardo Castro – In the Laboratory –
		(Training Box)
10:40 -	· 11:00 (20 minutes)	Exercise 9.3 – Cushing's continuous suturing
11:00 -	· 11:10 (10 minutes)	Exercise 9.4 – Continuous suturing with V-Loc

Exercises of continuous suturing



11:10 – 11:20 (10 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal	
	continuous suturing with V-Loc, Dr. Paulo Bertulucci – In the Laboratory	
	– (Training box)	
11:20 – 11:40 (20 minutes)	Exercise 9.5 – Continuous suturing with traction of the assistant	
	surgeon	
11:40 – 12:00 (20 minutes)	Exercise 11 – Simple continuous Suturing (Kurschener's suturing)	
12:00 – 12:50 (50 minutes)	Exercise 10 – Exercises of suture at difficult angles	
12:50 – 13:00 (10 minutes)	*Small class* Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal	
	difficult angles with Diego Benevenuto – In the Laboratory – (Training	
	Box)	
	13:00 – 14:00 (1 hour) Lunch	

14:00 – 17:00 Experimental Laboratory – Blackbox - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto

14:00 – 14:30 (30 minutes)	Exercise 6 – Extracorporeal Knot Tying	
14:30 – 15:00 (30 minutes)	Exercise 7 – Gladiator's and Smile's technique	
15:00 – 15:30 (30 minutes)	Exercise 8 – C-Lopp formation and D-Lop formation	
15:30 – 16:00 (30 minutes)	Exercise 11 – Simple continuous suturing (Kurschner's suturing)	
16:00 – 16:30 (30 minutes)	Exercise 12 – Purse String Suturing	
	16:30 End of the course	