bSUTURING

BASIC LAPAROSCOPIC SUTURING

02ND - 04TH APRIL, 2018



CHAIRMAN

Claudio LOTTENBERG

President United Health Group Brazil

PRESIDENT

Jacques Marescaux

President, IRCAD University of Strasbourg, France

COURSE DIRECTOR

Croider Lacerda

Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

CIENTIFIC DIRECTOR

Armando Melani

Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

COURSE DIRECTOR

Paulo Bertulluci

Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

OBJECTIVES

Perform basic practical and theoretical training of laparoscopic suture for beginner and experienced surgeons who perform or intend to perform laparoscopic surgery.

EDUCATIONAL METHODS

> Interactive theoretical and video sessions between faculty and course participants

FACULTY & TRAINER

- Luciana Guimarães
- Fábio Madureira
- Gastão José
- José Ciongoli
- Paulo Jiquiriça

- Dyego Benevenuto
- Daniela Balbino
- Roberto Marcellus
- Leonardo Ferraz
- Douglas Furtado



	FIRST DAY - April 02 nd , 2018				
07.45 am	Registration				
08.00 am	Welcome to participants – Introduction of facul	tv members			
	ICAL SESSION				
Chairmen:	<u>Fábio Madureira,</u> Luciana Guimaraes, Gastão Jose, Jose Cion	goli			
	minutes) 1- History and Equipment needed for suture (needle-holder, l, trocars) VLP	Croider Lacerda			
08:30 am (5 r	minutes) Discussion				
08:35 am (20	minutes) 2 - Selection of yarns and needles for VLP suture	Luciana Guimarães			
08:55 am (5 r	minutes) Discussion				
09:00 am (20	09:00 am (20 minutes) 3 - Ergonomics for VLP suture Fábio Madureira				
09:20 am (5 r	minutes) Discussion				
09:25 am (30	minutes) 4 - Camera men techniques in VLP suture	Croider Lacerda			
09:55 am (5 r	minutes) Discussion				
10:00 - 10:2	20 am Coffe Break				
•	0 minutes) 5 - Introduction, Loading the needle	Paulo Jiquiriça			
	rawal of the needle from the VLP cavity				
	minutes) Discussion	De la De 4 la ci			
· ·	0 minutes) 6 - Geometry of intra-corporeal suture VLP	Paulo Bertulucci			
	minutes) Discussion	Daharia Maradhia			
•	5 minutes) 7 – Basic structure of the surgical knot	Roberto Marcellus			
11:30 am (5	minutes) Discussion				
12:00 – 01	:00 pm Lunch				
01:00 pm	EXPERIMENTAL LABORATORY – BLACK BOX				
Laboratory of	coordinator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Jose Ciongoli				
	Exercise 1- 2x 15' - Cognition 1: Camera Man: Navigation **Small class ** (2 X 10') - Review, tactics and tricks: Ergonomics and first assist Paulo Bertulucci - in the Laboratory	ants ("Camera Man"), with Dr.			
	Exercise 2 - 2x 15' - Cognition 2: Passing of the needle through the Hooks Circuit **Small class ** (2 X 10') - Review: Equipment for suture (needle holders, Grasper, Dissector, needles), with Team STORZ (Dandara) and Dr Paulo Bertulucci - in the Laboratory				
	Exercise 3 - 2x15' - Cognition 3: Cognition - Passage of the needle and thread in the circuit of hooks **Small class ** (2 X 10') - Review: Surgical thread, with Team Medtronic (Ana Paula Lima, Felipe Dias and Thiago Tavares) - in the Laboratory				
Exercises	Exercise 4 - 2x20' - Needle Loading → Dancing needle technique, "pulling hair", rotation technique,				
All faculty and	tissue help and adjust with thread. **Small class ** (2X10') - Review, tactics and tricks: Trocar needle insertion, Loading the needle and transfixation through tissue, with Dr. Dyego Benevenuto - at the Laboratory				
trainers	Coffe Break 03:10 pm - 03:25 pm Exercise 5.1 - 20' First step (Transfixation of the needle by the synthetic tissue)				
	Exercise 5.2 – 20' Second Step (Double Transfixation)				
	Exercise 5.3 – 20' Third step (Clockwise and counterclockwise) "Small class " (2X10') - Review, tactics and tricks: Transfixation of the needle by the synthetic tissue, with				
	Dr.Dyego Benevenuto - at the Laboratory				
	Exercise 5.4 – 20' Fourth step (##Challenge ## Parallel Transfixation) Exercise 5.5 – 20' Forehand and Backhand				
	Exercise 5.5 – 20' Forehand and Backhand				



SECOND DAY – April 03 rd , 2018					
8:00 am	Welcome				
THEORETICAL SE	SSION				
Chairmen: Paulo Jiquiriça, Daniela Balbino, Roberto Marcellus and Leonardo Ferraz					
,	08:10 am (20 minutes) 6 - The suturing in laparoscopy: Knots Classification and suturing Techniques Jose Ciongoli				
08:30 am (5 minute	08:30 am (5 minutes) Discussion				
08:35 am (15 minutes) 7 - Intracorporeal Knot Tying (Gladiator technique and Smile technique) Croider Lacerda					
08:50 am (5 minute	s) Discussion				
08:55 am (15 minutes) 8 - Intracorporeal Knot Tying Szabo technique (C– Loop) Paulo Bertulucci					
09:10 am (5 minute	s) Discussion				
09:15 am (15 minutes) 9 - Intracorporeal Knot Tying (D - Loop) 09:30 am (5 minutes)					
intracorporeal sutur	09:35 am (15 minutes) 9 - Common mistakes made in intracorporeal suturing Paulo Bertulucci				
09:55 am (5 minute	S) Coffe Break				
_	EXPERIMENTAL LABORATORY – Laparos				
Laboratory coordi	nator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and	Dyego Benevenuto			
Exercises All faculty and trainers	120' Exercise 6: Intracorporeal Knot Tying (G Gladiator's Smile) **Small class** (2 X 10') - Review and taking doubt lap Gladiator and Smile techniques with Dr. Croider Lacebox)	aroscopic intracorporeal			
12:30 - 01:30 pm	Lunch				
01:30 – 03:30 pm	EXPERIMENTAL LABORATORY – Laparos				
Laboratory coordinator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and Dyego Benevenuto					
Exercise All faculty and trainers	120' Exercise 7: Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile) **Small class** (2 X 10') - Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal D-Loop with Dr. Paulo Bertulucci - In the Laboratory (Training box)				
03:30 – 03:45pm	Coffe Break				
03:45 – 5:30 pm	EXPERIMENTAL LABORATORY – Laparos				
Laboratory coordi	nator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci an	d Dyego Benevenuto			
Exercise All faculty and trainers	110' Exercise 8: Intracorporeal Knot Tying (C Smile) **Small class** (2 X 10`) - Review and taking doubt lap techniques with Dr. Dyego Benevenuto - In the Labor	aroscopic intracorporeal C-Loop			
05:30 pm	End of the session				

	THIRD DAY – April 04th, 2018				
08:00 am	Welcome				
THEORETICAL SE	SSION				
Chairmen: <u>Fábio I</u>	Chairmen: <u>Fábio Madureira</u> , Douglas Furtado, Paulo Jiquiriça and Gastão				
08:10 am (15 minu	08:10 am (15 minutes) 10 – Continuous Suturing Croider Lacerda				
08:25 am (5 minute	08:25 am (5 minutes) Discussion				
08:30 am (15 minutes) 11 – Suturing at difficult angles Dyego Benevenuto					
08:45 am (5 minute	s) Discussion				
08:50 am (15 minut	es) 12 - Complications in Iaparoscopic suturing	Jose Ciongoli			
09:05 am (5 minute	s) Discussion				
09:20 am (10 minut	es) 13 – extracorporeal Knot Tying	Fábio Madureira			
09:35 am (5 minute	s) Discussion				
09:40 – 10:00 pm	Coffe Break				
10:00 am a	EXPERIMENTAL LABORATORY – BLACK BO	OX .			
12:30pm Laboratory coordi	nator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci and	Dyego Benevenuto			
	120' Exercises of continuous suturing	, 0			
All faculty and	20' Exercise 9.1 - Traction and grip				
trainers	20' Exercise 9.2 – Schimieden's or Bell's continuous suturing				
	Small class (2 X 10`) - Review and taking doubt				
	continuous suturing with Croider Lacerda - In the Laboratory - (Training box)				
	20' Exercise 9.3 - Cushing's continuous sutur	-			
	20'Exercise 9.4 – Continuos suturing With V- Loc				
	Small class (2 X 10`) - Review and taking doubt continuous suturing with V-Loc, Dr. Paulo Bertu (Training box)	laparoscopic intracorporeal lucci - In the Laboratory -			
	20' Exercise 9.5 - Continuous suturing with tr	action of the assistant			
	surgeon 20' Exercise 11 - Simple continuous suturing	a (Kurechnor'e suturina)			
	60' Exercise 10: Exercises of suture at diffic	O (
	Small class (2 X 10') - Review and taking doubt difficult angles with Diego Benevenuto - In the Lab	laparoscopic intracorporeal			
12:30 – 01:30 pm	Lunch				
01:00 – 04:30 pm	EXPERIMENTAL LABORATORY – BLACK BO	OX .			
Laboratory coordinator: Croider Lacerda, Paulo Bertulucci					
	Small class (2 X 10`) - Review and taking (extra with Fábio Madureira - In the Laboratory - (Training				
All faculty and trainers	Exercise 6 - 30' Extracorporeal Knot Tying				
u ani ci S	7x 30' Exercise- Technical review (Free exercise)	cises)			
	Exercise 7 - 30' Gladiator's and Smile's techni	-			
	Exercise 8 - 30' C-Loop formation and D-Loop				
	Exercise 11 - 30' Simple continuous suturing (k				
4:30 pm	End of the course				