<u>b</u>SUTURING

BASIC LAPAROSCOPIC SUTURING

04TH - 06TH APRIL, 2019



UNIDADE RIO DE JANEIRO

CHAIRMAN

Claudio LOTTENBERG

President United Health Group Brazil

PRESIDENT

Jacques Marescaux President, IRCAD University of Strasbourg, France

CIENTIFIC DIRECTOR

Armando Melani

Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

COURSE DIRECTOR

Croider Lacerda Americas Medical City Rio de Janeiro, Brazil

OBJECTIVES

Perform basic practical and theoretical training of laparoscopic suture for beginner and experienced surgeons who perform or intend to perform laparoscopic surgery.

EDUCATIONAL METHODS

> Interactive theoretical and video sessions between faculty and course participants

FACULTY & TRAINER

- Allyson Hertz
- Daiana Tonelloto
- Eury Sabino
- Flavio Sabino
- José Ciongoli
- Leonardo de Castro

- Paulo Jiquiriça
- Paulo Bertulucci
- Renato Luna
- Roberto Marcellus
- Roberto Heleno Lopes
- Rodrigo Galhego



FIRST DAY – 04th April, 2018

FINST DAT = 04	April, 2010	
07:45 – 08:00 (15 minutes)	Registration	
08:00 – 08:10 (10 minutes)	Welcome to participants – Introduction of faculty	José Ciongoli
	members	
Theoretical Session		
Chairme	n: Flavio Sabino, Daiana Tonelloto, Roberto Helen	o and José Ciongoli
08:10 – 08:30 (20 minutes)	1- Equipment needed for suture (needle-	
	holder, needle-guard, trocars and Selection of	
	yarns and needles for suture VLP	Rodrigo Galhego
08:30 – 08:35 (05 minutes)	Discussion	
08:35 – 09:05 (30 minutes)	2- Geometry and Ergonomy of intra-corporeal	
	suture VLP	Paulo Bertulucci
09:05 – 09:15 (10 minutes)	Discussion	
C	09:15 – 09:35 (20 minutes) Coffee Break	
09:35 - 09:55 (20 minutes)	5- Basic structure of the surgical knot	Roberto Marcellus
09:55 – 10:05 (10 minutes)	Discussion	Roberto Murcenus
10:05 – 10:45 (40 minutes)	3- Introduction, Loading the needle	
	and with drawal of the needle from the VLP	Croider Lacerda
	cavity	Croider Lucerdu
10:45 – 11:00 (15 minutes)	Discussion	
11:00 – 11:20 (20 minutes)	4- Camera men techniques in VLP suture	Croider Lacerda
11:20 – 11:30 (10 minutes)	Discussion	Croider Lacerda
11:30	– 12:30 (1 hour) Lunch at the Institute	
13:00 – 17:30 Experim	ental Laboratory – Blackbox - All faculty	and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda

13:00 – 13:10 (10 minutes)	*Small class* - Auditorium Review: Equipment for suture (needle holders, Grasper, Dissector, needles) with Team Storz e Dr. Jose Ciongoli
13:10 – 13:30 (20 minutes)	Exercise 1 – Cognition 1 Passing of the needle through the Hooks Circuit
13:30 – 13:50 (20 minutes)	Exercise 2 - Cognition 3 Passage of the needle and thread in the circuit of hooks
14:00 – 14:10 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review: Surgical thread, with Team Medtronic (Thiago Tavares)
14:10 – 15:00 (50 minutes)	Exercise 4 - Exercise 3 – Needle Loading → Dancing needle technique, "pulling hair", rotation technique, tissue help and adjust with thread
15:00 – 15:10 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review, tactics and tricks: Trocar needle insertion, Loading the needle and transfixation through tissue with Dr. Croider Lacerda
	15:10 – 15:30 (20 minutes) Coffee Break
15:30 – 15:40 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review, tactics and tricks: Transfixation of the needle by the synthetic tissue, with Dr. Croider Lacerda
15:40 – 16:00 (20 minutes)	Exercise 5.1 – First Step (Transfixation of the needle by the synthetic tissue)
16:00 – 16:20 (20 minutes)	Exercise 5.2 – Second Step (Double Transfixation)
16:20 – 16:40 (20 minutes)	Exercise 5.3 – Third Step (Clockwise and counterclockwise)
16:40 – 17:00 (20 minutes)	Exercise 5.5 – Forehand and Backhand
17:00 – 17:30 (30 minutes)	Exercise 5.4 – Fourth step (##Challenge ## Parallel Transfixation)
17:30	End of the Session



SECOND DAY – 05th April, 2018

08:00 – 08:10 (10 minutes) Welcome

Theoretical Session

Chairmen: Paulo Jiquiriça, Daiana Tonelloto, Roberto Marcellus and Roberto Heleno

08:10 – 08:30 (20 minutes)	6- The suturing in laparoscopy: Knots Classification and suturing Techniques	José Ciongoli
08:30 – 08:35 (5 minutes)	Discussion	_
08:35 – 08:55(20 minutes)	7- Intracorporeal Knot Tying (Gladiator	
	technique and Smile technique)	Croider Lacerda
08:55 – 09:00 (5 minutes)	Discussion	_

09:00 – 09:20 (20 minutes) Coffee Break

09:20 - 10:20 Laparoscopic training box - Experimental Laboratory All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda

09:20 – 10:20 (1 hour)	Exercise 6: Intracorporeal Knot Tying (Glac Gladiator's Smile)	diator technique and
10:20 – 10:30 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review and takin intracorporeal Gladiator and Smile techniques wi (Training Box)	ng doubt laparoscopic ith Dr. <i>Croider Lacerda</i>
10:30 - Theoretical Se	ssion	
Chairmen: Paulo Jiqui	riça, Daiana Tonelloto, Roberto Marcellus and F	Roberto Heleno
10:30 - 10:50 (20 minutes)	Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile)	Croider Lacerda
10:50 – 10:55 (5 minutes)	Discussion	

11:00 - 12:30 Experimental Laboratory – Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda

11:00 – 12:20 (1 hour and 20 minutes)	Exercise 7: Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile)
12:20 – 12:30 (10 minutes)	Small class*- Auditorium Review and taking doubt laparoscopic intracorporeal D-Loop with <i>Dr.Croider Lacerda</i> (Training Box)
	12:30 – 13:30 (1 hour) Lunch



13:30 - 14:00 Theoretical Session

Chairmen: Paulo Jiquiriça, Daiane, Roberto Marcellus and Roberto Heleno

13:30 - 13: 40(20 minutes)	8- Intracorporeal Knot Tying Szabo technique (C– Loop)	Croider Lacerda
13:40 – 13:45 (5 minutes)	Discussion	

14:00 - 15:30 Experimental Laboratory – Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda

14:00 – 15:30 (1 hour and **Exercise 8: Intracorporeal Knot Tying** (C – Loop formation and Smile) 30 minutes)

15:30 – 15:40 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium	Review and taking doubt laparoscopic
	intracorporeal C-Loop technic	ques with Dr. Leonardo de Castro (Training
	box)	
	15:40 – 16:00 (20 minutes)	Coffee Break

16:00 – 16:30 Theoretical Session

Chairmen: Paulo Jiquiriça, Daiane, Roberto Marcellus and Roberto Heleno

16:00 – 16:15 (15 minutes)	9- Common mistakes made in intracorporeal suturing	Paulo Bertulucci
16:10 – 16:15 (5 minutes)	Discussion	

16:30 – 17:30 Experimental Laboratory - Laparoscopic training box - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda

16:30 - 17:30	Exercise 6: Intracorporeal Knot Tying (Gladiator technique and Gladiator's Smile)
(1 Hour and 30 minutes)	Exercise 7: Intracorporeal Knot Tying (D – Loop formation and Smile)
	Exercise 8: Intracorporeal Knot Tying (C – Loop formation and Smile)
	17:30 End of the Session



THIRD DAY – 06th April, 2018

08:00 – 08:10 (10 minutes) Welcome

Theoretical Session

Chairmen: Fábio Madureira, Paulo Jiquiriça and Gastão José

08:10 – 08:25 (15 minutes)	10- Continuous Suturing		Croider Lacerda
08:25 – 08:40 (15 minutes)	11- Suturing at difficult angle	S	Alexandre Santos
08:40 – 09:55 (15 minutes)	12 – TEO Parallel Suturing		Leonardo de Castro
09:10 - 09:25 (15 minutes)	13- Complications in laparose	copic suturing	locá Ciongoli
09:25 – 09:35 (10 minutes)	Discussion		José Ciongoli
	09:35 – 10:00 (25 minutes)	Coffee Break	

10:00 - 13:00 Experimental Laboratory - Blackbox - All faculty and trainers

Laboratory Coordinators: Croider Lacerda, Alexandre Santos and Leonardo de Castro

.

	Exercises of continuous suturing	
10:00 – 10:20 (20 minutes)	Exercise 9.1 – Traction and grip	
10:20 – 10:30 (20 minutes)	Exercise 9.2 – Schimieden's or Bell's continuous suturing	
10:30 – 10:40 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review and taking doubt laparoscopic	
	intracorporeal continuous suturing with Croider Lacerda (Training Box)	
10:40 – 11:00 (20 minutes)	Exercise 9.3 – Cushing's continuous suturing	
11:00 – 11:10 (10 minutes)	Exercise 9.4 – Simple continuous Suturing (Kurschener's suturing)	
11:10 – 11:20 (20 minutes)	Exercise 10 – Purse String Suturing	
11:40 – 12:00 (10 minutes)	*Small class*- Auditorium Review and taking doubt laparoscopic	
	intracorporeal difficult angles with Croider Lacerda (Training Box)	
12:50 – 13:00 (10 minutes)	Exercise 9.5 – Exercises of suture at difficult angles	
	13:00 – 14:00 (1 hour) Lunch	

14:00 – 15:30 Experimental Laboratory – Blackbox - All faculty and trainers

Laboratory Coordinator: Croider Lacerda

14:00 – 14:30 (30 minutes)	Exercise 6 – Gladiator's and Smile's technique
14:30 – 15:00 (30 minutes)	Exercise 7 – D-Lop formation
15:00 – 15:30 (30 minutes)	Exercise 8 – C-Lopp formation
	15:30 End of the course